Daha önce hiç kendinizi sürekli karşınızdaki kişinin isteklerini yapmak için uğraşırken buldunuz mu ? Sırf o istedi diye kendi isteklerinizden, beklentilerinizden ödün verdiğinizi mi düşünüyorsunuz ?

Evet, çünkü tam olarak bunu yapıyorsunuz ve bu şekilde devam ettikçe çok sağlıksız bir ilişkinin önünü açmış olacaksınız. Hatta öyle ki karşınızdaki kişi kötü niyetli biriyse sizi kullanmaya bile başlayabilir. İşin kötüsü de ona hissettiğiniz duygular, sizi kullandığını görmenizi engeller. Çoğu insan genelde her şeye tamam dediklerinin farkında olamaz. Çünkü karşısındaki insanla yaşadığı duygular, mantığının önüne geçecektir. Durum bu olduğunda kafasında “hayır dersem beni kötü birisi olarak görecek” düşüncesi canlanmaktadır. Sonuç olarak karşımızdaki kişiye sürekli olarak iyilik yapma ihtiyacı hissediyoruz.

Peki neden sürekli karşımızdakine iyilik yapma ihtiyacı hissederiz ?

Yapılan bazı psikolojik araştırmalar, karşımızdaki insana bir iyilik yaptığımız zaman o kişiye tekrar bir iyilik yapmaya yatkın olduğumuzu göstermektedir. Buna sinirbilim ve psikoloji dallarında “bilişsel uyumsuzluk”, halk arasında da “Benjamin Franklin etkisi” denilmektedir. aynı zamanda bu tam tersi için de geçerlidir. birisine kötülük yaparsanız, ona artık daha fazla kötülük yapma isteği duyacaksınız. diğer bir sebepte; Farklı açıdan bakamamak. Sizden yardım istendiğinde, reddetme durumunda oluşacak sosyal maliyeti hesaplarsınız. Bu nedenle yardım taleplerine hayır demek güçtür.

Ne yapmalı ?

bundan sonra ilişkilerde bir şeyi gerçekten yapmak istemiyorsanız buna karşı pazarlıklı olmalısınız. Şayet karşınızaki insanın artık sizi çıkar amaçlı kullandığını düşünüyorsanız bundan sonra iyilikleri karşılıklı olarak yapın veya tamamen iletişimi kesin. (kazan&kazan düşüncesi) Eğer karşınızdaki sizin isteklerinizi yapmayıp sadece kendi isteklerini düşünüyorsa en yakın zamanda kendinizi bu ilişkiden kurtarmaya bakmalısınız.